صالحی: مدعی جهانی بودن فرهنگ و هنر هستم
عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به چالشها و فرصتها گفت: مدعیام هیچ کالایی به اندازه فرهنگ و هنر جهانی نیست. جهان سینمای ایران و موسیقی فاخر ایرانی را میشناسد.
به گزارش هفت راه، آیین تکریم و معارفه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور اهالی فرهنگ و هنر برخی از وزرا، معاون اول رئیس جمهور با اجرای سرود جمهوری اسلامی ایران به صورت صحنه ای در تالار وحدت آغاز شد .
در ابتدای مراسم وزیر پیشین سید رضا صالحی امیری و سید عباس صالحی وزرای پیشین و فعلی به استقبال معاون اول رییس جمهور اسحاق جهانگیری رفتند .
شهداد روحانی رهبر ارکستر سمفونیک تهران قبل از اجرا قطعهای در مراسم آرزوی سلامتی و موفقیت برای صالحی در پست وزارت ارشاد کرد و گفت: هنرمندهان و موزیسینها در همه ایام حضور داشتند و خدمت کردند. ارکستر سمفونیک تهران در هشت سال دفاع مقدس فعال بود و بیشتر اوقات برای این عزیزان نواختند و قطعات زیادی به پاس رشادتهای این عزیزان من و همکارانم ساختیم . این قطعه را هم به یاد شهدایی که برای کشور جنگیدند و اگر نبودند امروز در امنیت نبودیم، تقدیم میکنم.
*از رفتن صالحی امیری ناراحت هستم
مجری برنامه با تشکر از حضور اهالی فرهنگ و هنر از یکی از مفاخر هنر ایران استاد علی نصیریان خواست تا پشت تریبون حاضر شود. نصیریان در ابتدای صحبتش گفت: ما به تازگی با صالحی امیری آشنا شدیم . عملکرد ایشان نشانه توجه به هنر و هنرمندان بود، برای عید به منزل من و دیگر هنرمندان آمدند، این کار عمل بسیار شایستهای سوای فعالیتهای مهم در عرصه تئاتر، سینما و موسیقی بود. از رفتن ایشان ناراحتم.
وی در ادامه گفت: امیدوارم سید بزرگوار سیدعباس صالحی به خوبی بتوانند در این حوزه از جمله تئاتر که هنری زنده است و قابل تکثیر نیست، فعالیت کنند. فیلم ، موسیقی، عکس قابل تکثیر است اما تئاتر لحظات ناب بسیار خوبی است . هنر زنده است و انسان در مقابل انسان است که باید به آن بسیار توجه کرد.
نصیریان با اشاره به اینکه پست وزارت فرهنگ کار بسیار سختی است چرا که مدیریت فرهنگی بسیار پیچیده است، توضیح داد: در وهله اول دلبستگی به فرهنگ و هنر مهم است. مشاهده میکنیم که یک نمایشنامه نویس رییس جمهور میشود یا یک نویسنده بزرگ وزیر کشور فرانسه میشود. مدیریت فرهنگی مهارت، تبحر و درایت میخواهد . امیدوارم اتفاقات خوبی در این مسیر رخ دهد ما از مدیران پشتیبانی میکنیم . ااگر این فرهنگ توسعه یافته به خاطر حضور افرادی چون خاتمی و صالحی امیری صالحی و … است.
این بازیگر پیشکسوت سینما و تئاتر در ادامه گفت: درباره واقعه کربلا صحبت زیاد شده اما وقتی ذوالجناح را خونین تصویر میکنند همین واقعه اوج می گیرد. صالحی امیری به خانه تئاتر و موسیقی کمک کرد، امیدوارم فقط این کارها در تهران نباشد . اقای قالیباف تئاتر را درست کردند . ایرانشهر و خانه هنرمندان را ساختند از این پس نیز ما در خدمت اقای صالحی هستیم.
وی در پایان صحبتهایش گفت: دراین روزها 118 تئاتر روی صحنه است، همین نشانه از توسعه فرهنگی است، امیدوارم از استعدادهای شهرستانی که گوهر هستند نیز استفاده شود و بتوانیم آنها را رشد دهیم.
*قضاوت درباره وزیر مانند کاغذ سفید نانوشته است!
سپس عموزاده خلیلی نویسنده در ادامه مراسم گفت: ما اهالی قلم عادت داریم. روبه روی ما سفید باشد بدون لک . قضاوت درباره وزیر مانند کاغذ سفید است ما به او بدون پیش فرض نگاه میکنیم . در عرصه فرهنگ 10 ماه یعنی صفر کار کردن زیرا شکوفایی در این زمان صورت نمیگیرد.
وی در ادامه گفت: کارهای نکرده برای قضاوت بهتر است. دکتر امیری از نظر کارهای نکرده درخشان است. ما در نوشتن و در پخش و توزیع کتاب هراس داریم . ایشان سانسور نکردند. کتابهایی که بر اساس قانون توزیع شد جمع آوری نشد . ما سپاسگزاریم که هراس به اهل قلم نیافکندند. ایشان کار اهل قلم را به خودشان سپردند . ایشان طی این مدت فعالیت عرصه نشر را به اهالی سپردند. بی اعتمادی از بین رفت . تشکلهای غیر دولتی در سیاستگذاری هم مداخله کردند و نمایشگاه کتاب به این تشکلها سپرده شد که بسیار امیدبخش بود . پتانسیل و انگیزهها بی نظیر است .
عموزاده خلیلی گفت: فرهنگ سیاست نیست، برتر از آن است . فرهنگ ذیل سیاست در این دوره قرار نگرفت و ایشان در کنارشان دکتر صالحی را داشتند. همانطور که هراسها را از بین بردید آرزوهای اهالی قلم هم تحقق یابد تشکل های روزنامه نگاری و داستان نویسی در قانونی شدن با وزارت کار مشکل دارند، امیدوارم با سعه صدر این توافقات صورت گیرد تا فعالیت تشکل ها محقق شود.
در ادامه مراسم حجت الاسلام سید محمود دعایی مدیر مسول روزنامه اصلاعات با حضور پشت تریبون گفت:
تشکر میکنم که به من مجال صحبت دادید . وقتی جامعه هنری و تائتر را میبینم که با کهولت سن روی صحنه حاضرند، امیدوارم میشوم . من با دکتر صالحی امیری در مرکز تحقیقات استراتژیک اشنا شدم. ویمسئولیت کتابخانه ملی قرار گرفت و خضوع و تحقیق و ژرف نگری در مسایل اجتماعی را بسیار خوب میدانند و ما شیفته ایشان شدیم.
وی یادآور شد: دوران کوتاه وزارت ایشان دوران خوبی بود . مقدر شد آقای صالحی جایگزین شوند . در موسسه اطلاعات دوره اول دولت نهم ایشان را دیدم، با حرارت امیدها و توانمندیها را مطرح میکردند.
دعایی در ادامه گفت: در هر مراجعهای که برای مشکلات دیگران به حضور آقای صالحی رفتم مشکلات مرتفع شد بسیاری از نحلههای مختلف ناشرین و نویسندگان از آقای صالحی و حضورشان خرسند هستند . امیدوارم تعامل و تعادل همراه با روشن بینی تداوم داشته باشد . ایشان به مقام معظم رهبری هم نزدیک هستند که به ایشان تبریک هم میگویم.
در بخش دیگر مراسم تکریم و معارفه وزیر ارشاد کلیپی درباره فعالیتهای سید رضا صالحی امیری پخش شد و در ادامه مراسم حجت الاسلام جوادی از دفتر حضرت سید حسن خمینی پشت تریبون قرار گرفت و یادداشت ایشان را خواند.
صالحی امیری: لزوم آرامش در محیط فرهنگی
سید رضا صالحی امیری بعد از خواندن یادداشت سید حسن خمینی گفت: عرض ادب و اخلاص دارم . ما و شما میدانیم اقای جهانگیری در توسعه فرهنگی کشور سهم بزرگ دارند و همیشه از من حمایت کردند. من باور دارم دستگاه بزرگ فرهنگی نیاز به اینده نگری دارد و باید با استراتژی ان را هدایت کنیم.
وی در ادامه افزود: ساز و کار و چشم انداز و برنامه استراتژیک داشته باشیم . امروز راه نجات و عبور از روزمرگی و سلیقهای داشتن برنامه برای 10 سال است نکته مهم دیگر اینکه عبور از سطح به عمق، عبور از تبلیغات و مناسک به معرفت، عبور از بایدها به باورها، عبور از نظام رسمی به نظام صنفی، عبور از نظام تصدی گری به تولیگری برویم.
وی ادامه داد: در دوره چهار ساله به همت آقای جنتی و تلاش های این حقیر این مسیر را سرعت دادیم. در دوره کوتاه خود بخش زیادی از کارها را به اهالی فرهنگ سپردیم خانه سینما در سینما ی ایران امروز می درخشد، خانه تئاتر فعال است، صندوق هنر که بیمه و سلامت هنرمندان را دارد به خودشان واگذار شده همچنین نمایشگاه کتاب به خود اهالی نشر واگذار شده است. ما نمی توانیم با نگاه کوتاه مدت هرآنچه که خودمان می خواهیم به دیگران منتقل کنیم
صالحی امیری در ادامه گفت: کشور یک نظام دارد یک دولت و یک قانون باید باشد. در همین مورد اخیر که برای شهرام ناظری پیش آمد من به رییس جمهور نامه نوشتم اما مجرای عمل ما ایجاد فضای تبلیغاتی نبود بلکه تعامل بود. ما باید بپذیریم مرجعیت فرهنگی ارشاد است در حال حاضر ده ها مرکز فرهنگی فعال و محترم هستند اما انسجام فرهنگی مهم است و باید تحت نظر ارشاد باشد. محیط فرهنگی باید آرام باشد. از همین رو من به استان های زیادی سفر کردم و گفتم که بگذارید محیط برای فعالیت افراد آرام باشد چون مناقشه فرهنگی مارا دچار تاخر فرهنگی می کند.
وی در خاتمعه تاکید کرد: راه نجات کشور گفتگو است باید از دوران انگ زنی عبور کنیم. گفتگو باعث شناخت بیشتر و کاهش تنفر می شود. همه گونه ها و نحله ها حق حیات دارند و باید بگذاریم فعالیت کنند. نمی توانیم آنها را شبیه هم کنیم و باید گفتمان فرهنگی دولت را بپذیریم. من تلاش کردم در این مدت با تلاش و وفاق درون سازمانی با جامعه فرهنگ و هنر ایجاد کنم و با نگاه راهبردی قطار فرهنگ و ارشاد اسلامی سیر خود را ادامه دهد. من دنبال نان و نام نیستم و به عنوان خادم در خدمت کشور بوده و خواهم بود.
با حضور اسحاق جهانگیری حکم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به سید عباس صالحی ارایه شد.
جهانگیری :اولویت کار ارشاد ارتقاءارزشهای اخلاقی است
جهانگیری از ارایه پستی مهم به وزیر پیشین ارشاد خبر داد و گفت: اولویت کار اقای صالحی ارتقا ارزشهای اخلاقی است. صیانت از فرهنگ و هویت مستلزم بازشناسی و باز آفرینی و دقیق شدن در اندیشههای ادب و هنر ایرانی اسلامیاست. ما نیازمند گفتوگوی فرهنگی هستیم و آ نچه مهم است اینکه اقتدار فرهنگی کشور در دست اصحاب فرهنگ و هنر است هرچه تولیدات فرهنگی به ریشه فکری نزدیک باشد قدرت فرهنگی بیشتر خواهد بود.
وی ادامه داد: توسعه کشور بدون توسعه فرهنگی در حوزههای مختلف اقتصاد، سیاست و صنعت عملی نخواهد بود. التزام اداره توسعه فرهنگی داشتن تشکیلات قدرتمند در این حوزه است. مرجعیت قانونی در حوزه ارشاد باید قدرتمند باشد و اگر نهاد قانونی تضعیف شود جامعه و سیاست در بخش فرهنگ دچار مشکل میشود. وزارت ارشاد ضعیف نه به سود نظام است و نه به سود هیچ ارگان دیگری مداخلهگری در امور فرهنگی نباید انجام شود. محوریت قانون باشد و از سلیقههای شخصی و جهتگیریهای سیاسی باید پرهیز شود.
جهانگیری: اقتصاد مقاومتی باید تبدیل به گفتمان غالب شود
جهانگیری در ادامه به اولویت اول کشور اشاره کرد و گفت: درست است که اولویت اول کشور اقتصاد و معیشت مردم است اما این به این معنا نیست که فرهنگ از اولویتخارج شده اقتصاد مقاومتی وقتی جدی گرفته میشود که به یک گفتمان غالب فرهنگی تبدیل شود و دغدغه مردم شود. برای حل مسائل اقتصادی و ترویج اقتصاد مقاومتی بهترین گزینه فرهنگ است که میتواند همانگونه که در حوزه محیط زیست ورود کرد در این حوزه نیز موفق عمل کند.
جهانگیری بروز اقتصاد مقاومتی در حوزه فرهنگ است
وی در خاتمه تاکید کرد: ویژگی عمده اقتصاد مقاومتی در آثار فرهنگی بروز و ظهور دارد زیرا متکی به اندیشه، خلاقیت ، نواوری و تفکر صاحبان اندیشه و فرهنگ است. این همان اقتصاد مقاومتی است که تولیدش بر پایه اندیشه و تفکر ایرانی است. تولیدات این حوزه نیز با توجه به ظرفیت و عرضه در فضای بینالمللی شاخص اقتصاد مقاومتی است.
وی در پایان برای صالحی امیری که قرار است در سمتی دیگر در دولت فعالیت کند آروزی سلامتی و برای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سید عباس صالحی توفیق روزافزون از درگاه خداوند خواستار شد.
خادم اهالی فرهنگ و هنر هستم
عباس صالحی با تشکر از حضور اهالی مختلف فرهنگ و هنر و معاون رئیس جمهور گفت: توفیقی برای بنده است که در جمع اصحاب فرهنگ و ادب کشور هستم و توفیقی مضاعف که در ا ین حوزه خدمتگذار اهالی فرهنگ خواهم بود اگر وزارت در جمهوری اسلامی خدمت است در حوزه فرهنگ و هنر خادمیت است. تملق و اغراق نمیکنم خادم اهل فرهنگ هستم. فرهنگ جان و روح ایرانی است، هوای تنفس هر انسانی است که تلاش میکنم آلوده نباشدو اکسیژن به افراد به درستی منتقل شود. اصحاب فرهنگ طبیبان روح هستند قدر این پزشکان را باید دانست.
فرهنگ هوای پرنفس جامعه است/ مدعی جهانی بودن فرهنگ و هنر هستم
وی ادامه داد: حوزه فرهنگ هوای پرنفس جامعه است، این هوا را نمیتوان گلخانهای حفاظت کرد یا قطرهای تزریق کرد، اصحاب فرهنگ و هنر در فضایی ارام باید تلاش کنند و مفتخرم در طول زندگی رکابدار این خیل پرتکاپو بودم. فرهنگ، رفاقت، محبت، معاشرت، همدلی و همنفسی است خواهم کوشید همدم خوبی باشم، تلاش میکنم خاک پای کسانی باشم که تلاش میکنند ورق کتاب قطور فرهنگ و هنر ایرانی را قطورتر کنند. ایران جانش به فرهنگ و هنر زنده است، حیف است امروز تعریف دیگری از خود بداریم و نام ما با نام دیگری قرین شوند. بد است امروز نام ایران با ایران هراسی تعریف شود.
جهان سینمای ایران را میشناسد
صالحی گفت: جلوه تابناک فرهنگ ایرانی را متجلی به گذشته نیست، فرهنگ و ادب و هنر امروز تکاپو و زنده است. مدعیام هیچ کالایی به اندازه فرهنگ و هنر جهانی نیست. چقدر خودروی ما با هزینههای هنگفت جهانی شده اما جهان سینمای ایران را میشناسد. سینمای ایران به جوایز اسکار به موسیقی فاخر، تابلوی نقاشی و آثار تجسمی و تئاتر که بارزهاش علی نصیریان است دیده میشود. ایرانی زنده است، پرنشاط و پرتکاپو. در طول قرنهای متمادی با نفس فرهنگ و هنر زنده و در جریان است و هر جریان مهاجمی را به خاک نشانده است.
وی در ادامه تاکید کرد:دولت یازدهم کارهای بزرگی در طول 4 سال انجام داده که معلول رویکرد جدی در فضای سیاست و فرهنگ است. اصحاب فرهنگ و هنر نقش مهمی در فعالیتهای دولت یازدهم داشتند که جا دارد از علی جنتی و خدمات ایشان در شرایطی پرفرازو نشیب کشور تشکر کنم و اقای صالحی امیری که بسیار خوش فکر و نظریهپردازند. از این پس بیش از آنکه بگویم خواهم شنید اما نکته جالشهایی است که در حوزه فرهنگ وجود دارد. چالش اول تکثر فرهنگی است که بدون قدر جامع و عمل فرهنگی دیده میشود و ما را دچار مشکل ساخته استراتژی گفتوگو برای رفع چالش و رفع سوءتفاهمها بسیار موثر است. چالش دوم که در فضای حوزه فرهنگ ایجاد شبهه کرده ابهام در حقوق فرهنگی، اجتماعی، فردی و حاکمیتی است. جامعه باید نسبت به حقوق خود آشنا شود. آشنایی با حقوق امنیت فکری به ارمغان میآورد که باید به این مهم توجه کرد. چالش سوم شکافهای قومیتی است.
وی در ادامه به فرصتهای پیش رو تاکید کرد و گفت: امیدها و فرصتها اندک نیست، فرصت اول جهانی شدن فرهنگ، هنر و ادب ایرانی است در حوزههای مختلف اغراق نیست بگوییم که فرهنگ ما باید جهانی شود که تاکنون قدمهایی برداشته شده. فرهنگ و هنر رزش افزوده ملی ایران است که به صورت تساعدی بالا می رود. فرصت دوم کشوری شدن فرهنگ و هنر ایران است که باید در تمام استانها فرهنگ و هنر حضور یابد. اگر در گذشته کانون توجهات مراکز استانها بود امروز همه ایران باید با فرهنگ و هنر ایرانی سر و کار داشته باشند. فرصت سوم نسل جوان ایرانی است جسارت و خلاقیت جزء سرمایههای بزرگ فرهنگ و هنر ایران است که باید آن را قدر نهیم. تولید اشتغال در عرصه فرهنگ با حضور جوانان میتواند تکثرگرایی و تنوع را به همراه داشته باشد. با توجه به مطالعاتم هیچگاه این سه فرصت را با هم و در یک جا ندیدم امیدوارم بتوانم از آن استفاده کنم.
در بخش پایانی مراسم حجت اشرفی زاده دو قطعه خود را برای حضار اجرا کرد.
در مراسم تکریم و معارفه وزیر ارشاد، حسین فریدون برادر و مشاور رییس جمهور، اعضای انجمن پیشکسوتان، ناشران، نویسندگان، اهالی سینما و چهرههایی چون سهیل محمودی، علی نصیریان، محمود عزیزی ، رضا ناجی، بیژن بنفشه خواه، حجت الاسلام زم، حجت الاسلام زائری، حجت الاسلام نقویان، خسرو تسلیمی، حجت الله ایوبی، مظفر، محمد مهدی حیدریان، علی نصیریان و… حضور دارند.