معرفی برگزیدگان سیزدهمین دوره «سینماحقیقت»

برگزیدگان سیزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» در بخش‌های مختلف معرفی شدند؛ جایزه بهترین فیلم مسابقه ملی به «گلوله‌باران» رسید و «پیرمرد و خواننده» با موضوع زندگی در سوریه جنگ‌زده بهترین مستند جایزه شهید آوینی شد.

آیین پایانی سیزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» امشب (دوشنبه ۲۵ آذرماه ۹۸) در تالار وحدت با معرفی برگزیدگان برگزار شد.

* ۴هزار تماشاچی روزانه در سینماحقیقت

محمد حمیدی مقدم دبیر جشنواره در این جشنواره گفت: سربلندم از این که گلایه‌کنندگان نسبت به تغییرات جشنواره روز به روز بیشتر به ضرورت تحولات ایجاد شده دل سپردند. گام‌های امسال جشنواره برای استانداردسازی آن، فرصت‌ها و شرایط مناسب تری را برای شرکت کنندگان در جشنواره فراهم کرد.
مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با اشاره به برخی از آمارهای این رویداد بین المللی سینمای مستند توضیح داد: امسال ۳۵ هزار و ۸۶ مخاطب به تماشای فیلم‌های جشنواره نشستند و ۲۷ هزار و ۳۵۰ نفر نیز از طریق رزرو بلیت فیلم ها را تماشا کردند. همچنین ۷۷۳۶ بلیت فروخته شد و میانگین روزانه حدود ۴ هزار تماشاچی در این رویداد ثبت شد. رضایت همگانی و امکان دسترسی بهتر به فیلم ها و برنامه ها یکی دیگر از دستاوردهای این تحول است و باید بگویم که در این مسیر گام های بیشتری برخواهیم داشت.
حمیدی مقدم خاطر نشان کرد: تعداد ۱۶۸ فیلم در سیزدهمین جشنواره بین المللی سینماحقیقت نمایش داده شد که از این میان سهم بخش مسابقه ملی ۶۲ فیلم بود. همچنین ۵۴ در بخش مسابقه بین الملل، ۲۹ فیلم در بخش جایزه شهید آوینی، ۱۶ فیلم در بخش خارج از مسابقه و گلچینی از بهترین مستندهای جهان از ۳۹ کشور در این رویداد نمایش داده شدند. رنگین کمانی از برترین آثار مستند ایرانی از شهرهای دور و نزدیک سینماحقیقت نشان داد که ایران تنها محدود به تهران نیست.
وی عنوان کرد: سینماحقیقت این قابلیت‌ها را به خود دید و شنید و به آن پاسخ داد. نمایش منتخبی از آثار جشنواره در ۲۰ استان باعث شد تا مردم تصویر خود را در آینه مستند ببینند؛ در واقع یک فراخوان عمومی برای تماشای مستند در سراسر ایران و در کنار آن تلاش برای ایجاد چرخه اقتصادی مستند برای اولین بار از طریق فروش بلیت و توجه به حقوق مادی و معنوی صاحبان آثار ایجاد شد. سینماحقیقت نشان داد چه جوانان برومندی به سینمای مستند روی آورده‌‌اند و تجربه پیشکسوتان چقدر گرانبهاست. جشنواره چهاردهم نزدیک است و تجربه‌های دوره سیزدهم را به کار می‌بندیم تا مسیر را ادامه دهیم.

* مستند دیدن به فرهنگ تبدیل شده است
حسین انتظامی، رییس سازمان سینمایی هم در این مراسم ضمن تشکر از برگزارکنندگان گفت: سینمای مستند مسیر رو به تعالی دارد و یکی از جلوه‌های آن هم خود جشنواره است که سال به سال موفق تر برگزار می‌شود. خوشبختانه کمیت و کیفیت آثار نسبت به سال گذشته ارتقا یافته است.
رییس سازمان سینمایی خاطرنشان کرد: فیلم های مستند امسال متنوع بودند. بخش های جدیدی به جشنواره اضافه شده بود که از آن ها استقبال شد. همچنین نقطه عطف دیگر این دوره از جشنواره حضور صنوف در بخش سیاستگذاری جشنواره است.
رییس سازمان سینمایی با بیان این که مدتی است فرهنگ مستند دیدن رواج یافته است، اظهار کرد: این خبر خوبی برای مستندسازان است. این روزها صرفا مستند را در قاب تلویزیون نمی بینیم. همه ما باید همت کنیم که این فرهنگ بیش از پیش رواج یابد.
انتظامی خاطر نشان کرد: برای سال آینده بودجه های حمایتی برای سینمای مستند همچنان که در سال ۹۸ نسبت به ۹۷ افزایش یافته بود، افزایش می یابد. اگر مسئولی سیاستی را اعلام و نتیجه اش در عمل ثابت نشود، خوب نیست. بنابراین این تصمیم را در برنامه و بودجه که اعلام می شود خواهیم دید. همچنین در حوزه پخش و عرضه مستند نیز باید بودجه ای را برای سامانه های درخواستی درنظر بگیریم.
وی در پایان گفت: تداوم رایزنی با دستگاه ها برای همکاری و مشارکت در تولید مستند که جلوه اش در همکاری با اتاق بازرگانی اتفاق افتاد، نیز شاهد هستیم. ورود دستگاه هایی از این دست به خلق ارزش افزوده به شیوه ای که در منافع اثر نیز دخیل باشند، نیز کمک می کند.

سپس برگزیدگان سیزدهمین دوره‌ جشنواره سینما حقیقت به شرح ذیل معرفی شدند:

* جایزه هنر و تجربه
تندیس هنر و تجربه و مبلغ 80 میلیون ریال مشترکاً به «سام کلانتری» کارگردان «جایی برای فرشته‌ها نیست» و «فرزاد خوشدست» کارگردان «خط باریک قرمز» اهدا شد. [هر یک 40 میلیون ریال]

* جایزه آسیب‌های اجتماعی
لوح تقدیر جایزه نقدی از طرف معاونت اجتماعی نیروی انتظامی به «خط باریک قرمز» کارگردان «فرزاد خوشدست» تقدیم شد.

* جایزه شبکه مستند
لوح افتخار و جایزه نقدی شبکه مستند سیما به «مهدی فارسی» کارگردان فیلم «صد سال تنهایی» اهدا شد.

* مسابقه فیلم‌های مستند کارآفرینی
لوح تقدیر به آقایان «علی‌اکبر رفوگران» شخصیت فیلم «خودکار» [ساخته محمد ثقفی] و «محمد قائم‌پناه» شخصیت فیلم «رویای آب» [به کارگردانی محمد واعظی] تقدیم شد.
جایزه سوم: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلیون ریال به فیلم «خودکار» به کارگردانی محمد ثقفی تعلق گرفت.
جایزه دوم: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 120 میلیون ریال به «محمد واعظی» کارگردان فیلم «رویای آب» اهدا شد.
جایزه اول: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 150 میلیون ریال به «مهدی گنجی» کارگردان فیلم «من می‌خوام شاه بشم» تقدیم شد.
هیات داوران بخش مستندهای کارآفرینی: شهاب‌الدین عادل، مهدی باقری، بهراد مهرجو

* جایزه شهید آوینی:
تندیس برنزی شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلون ریال به «حامد سعیدی‌راد» کارگردان فیلم «کاست» رسید.
تندیس نقره‌ای شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ 120 میلیون ریال به «امیرحسین نوروزی» کارگردان فیلم «خاطرات موتورسیکلت» تعلق گرفت.
تندیس طلایی شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ 150 میلیون ریال به «امیر اُصانلو» کارگردان فیلم «پیرمرد و خواننده» تقدیم شد.
هیات داوران جایزه شهید آوینی: سیدمحمدمهدی طباطبایی‌نژاد، مسعود فراستی، مهدی قربان‌پور

* مسابقه بین‌الملل:

– جایزه ویژه هیات داوران بخش مستندهای کوتاه و نیمه‌بلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 2000 دلار مشترکاً تقدیم شد به فیلم‌های «و آنگاه شب فرا می‌رسد» ساخته «مایا نواکوویچ» تولید کشورهای صربستان و بوسنی و «قاشق» ساخته «لیلآ پاکالنینا» تولید کشورهای لتونی، نروژ، لیتوانی [هر یک 1000 دلار]

– بهترین کارگردانی مستند کوتاه:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 3000 دلار اهدا شد به فیلم «آشو» به کارگردانی «جعفر نجفی» از ایران

– بهترین کارگردانی مستند نیمه‌بلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 4000 دلار تقدیم شد به لی‌لی، کارگردان فیلم «حیوانات از نفس افتاده» از آمریکا
هیات داوران بخش مستندهای کوتاه و نیمه‌بلند مسابقه بین‌الملل: رائد فریدزاده (ایران)، وتون نورکلاری (کوزوو)، منگ شیه (چین)

– لوح تقدیر بخش مستند بلند:
لوح تقدیر هیات داوران تعلق گرفت به فیلم «خسوف» به کارگردانی «محسن استادعلی» از ایران

– جایزه ویژه هیات داوران بخش مستند ‌بلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 2000 دلار مشترکاً تقدیم شد به فیلم‌های «قهرمان گله» ساخته «تون فان زانتفورت» از کشور هلند و «جایی برای فرشته‌ها نیست» به کارگردانی «سام کلانتری» از ایران [هر یک 1000 دلار]

– بهترین کارگردانی مستند ‌بلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 5000 دلار اهدا شد به فیلم «کنار رینگ» به کارگردانی آندره هورمان، تولیدکشورهای آلمان و آمریکا
هیات داوران بخش مستندهای بلند مسابقه بین‌الملل: مهرداد اسکویی (ایران)، زلاتینا روسووآ (بلژیک)، کارول پیکارشیک (لهستان)

* مسابقه ملی

– بهترین نویسنده گفتار متن یا گوینده:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلیون ریال مشترکاً به «امیرمهدی حکیمی» و «حجت بامروت» نویسندگان فیلم «مهدی که به دنیا آمد» تقدیم شد.

– بهترین صدا:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلیون ریال «انسیه ملکی» صداگذار فیلم «کاغذپاره‌ها» اهدا شد.

– بهترین موسیقی:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلیون ریال به «حبیب خرایی‌فر» آهنگساز فیلم «جایی برای فرشته‌ها نیست» تعلق گرفت.

– بهترین پژوهشگر:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلیون ریال به «بابک گودرزی‌نژاد طهران» پژوهشگر فیلم «ناگفته‌های شهر شلوغ» اهدا شد.

– بهترین فیلمبردار:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلیون ریال به «مرتضی پورصمدی» فیلمبردار فیلم «خط باریک قرمز» رسید.

– بهترین تدوین:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلیون ریال به «مرتضی پایه‌شناس» تدوینگر فیلم «گلوله‌باران» تعلق گرفت.

– بهترین کارگردانی فیلم مستند کوتاه:
با تقدیر از مستند «تنها چند متر» به کارگردانی «حجت طاهری»، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 120 میلیون ریال به «علی شهابی‌نژاد» کارگردان فیلم «آبشار» تقدیم شد.

– بهترین کارگردانی فیلم مستند نیمه‌بلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 150 میلیون ریال مشترکاً به «مرتضی پایه‌شناس و حسین مؤمن» کارگردانان فیلم «گلوله‌باران» اهدا شد.

– بهترین کارگردانی فیلم مستند بلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 180 میلیون ریال به «محسن استادعلی» کارگردان «خسوف» تقدیم شد.

– جایزه ویژه هیأت داوران:
جایزه ویژه هیأت داوران شامل تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 150 میلیون ریال، با سپاس ویژه از سازندگان دو فیلم مهمانشهر (مهدی سقط‌چی) و تارهای ممنوعه (حسن نوری) به خاطر تلاش در مسیر همگرایی فرهنگی و اجتماعی، تعلق گرفت به «محمدصادق اسماعیلی» کارگردان فیلم «آدور»

– جایزه ویژه دبیر جشنواره:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلیون ریال به فرزاد خوشدست کارگردان فیلم «خط باریک قرمز» اهدا شد.

– بهترین فیلم (تهیه‌کننده)
نشان فیروزه، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 250 میلیون ریال به «مرتضی شعبانی» تهیه‌کننده فیلم «گلوله‌باران» تقدیم شد.
هیات داوران بخش مسابقه ملی: استاد کامران شیردل، یونس شکرخواه، سیف‌الله صمدیان، پیروز کلانتری، حبیب احمدزاده، محمدحسین مهدویان، مونا زندی حقیقی

– تقدیرهای دبیر جشنواره:
ناصر زوری کاراکتر فیلم «مهمانشهر» که فیلمی در ترویج روحیه امید و پویایی بود پیش از اهدای جایزه ویژه دبیر جشنواره مورد تقدیر قرار گرفت.
همچنین در این بخش از محسن اسلام‌زاده کارگردان فیلم مستند «زندگی میان پرچم های جنگی» هم بابت ریسک پذیری در ساخت فیلم مستند تقدیر به عمل آمد.
شخصیت اول فیلم «بانو عصمت» که مادر ۵ شهید است هم در این بخش از اختتامیه سیزدهمین جشنواره بین المللی سینماحقیقت مورد تقدیر قرار گرفت.

– جایزه ویژه تماشاگران (ویژه سرمایه‌گذار):
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال به حامد شکیبانیا و محسن شاه محمد میراب سرمایه‌گذاران فیلم «جایی برای فرشته ها نیست» اهدا شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 − دوازده =

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا