ششمین شماره مجله «گاهِ نقد» منتشر شد
این شماره تلاش میکند تا مقوله توسعه را با نگاهی اسلامی واکاوی کند و مبانی اسلامی توسعه را تحلیل و بررسی کند.
جلد نخست این مجموعه (گاهِ نقد 4) بر الگوهای توسعه نئولیبرال تمرکز کرده بود و به بررسی و تحلیل توسعه و الگوهای گوناگون آن در فضای نشر کشور پرداخته و با تمرکز بر الگوهای نئولیبرال و کمّینگر، ویژگیهای آنها و الگوهای جایگزین را نقد و بررسی کرده بود. جلد دوم مجموعه (گاه نقد 5) نیز به جریانهای چپ و منتقد سرمایهداری پرداخته بود و با بررسی انتقادهای وارد بر اقتصاد راستگرا و تحلیل آن دسته از نسخههای اقتصادی و سیاسی که کشورهای توسعهیافته برای دیگر کشورها تجویز میکنند، برای یافتن راهی جایگزین و غیراستعماری تلاش میکرد.
در این شماره مهمترین و اصلیترین ناشران حوزه توسعه اسلامی واکاوی شدهاند و کتابهای هرکدام از این ناشران نقد و بررسی میشود. «گفتار»، «رهیار»، «هشدار»، «دیدار» و «نقدوار» بخشهای گوناگون این شماره هستند که هرکدام از زاویهای ویژه به توسعه اسلامی و ویژگیهای آن در آینه کتابها نگریستهاند.
در «گفتار»، سردبیر مجموعه علوم اجتماعی «گاهِ نقد»، علیرضا حدادی، نگاهی به پاسخهای گوناگون پرسش «بـرای توسعه کشور چه باید کـرد؟» میاندازد و تأثیرگذاری متقابل حوزههای گوناگون را بررسی میکند. حدادی آموزش سنتی و آموزش متجدد و دیدگاه هرکدام نسبت به توسعه را واکاوی میکند و همچنین ویژگیهای برنامههای توسعه پیش و پس از انقلاب اسلامی را در کنار هم میسنجد. او همچنین دیدگاه وبر به توسعه و اسلام را مرور میکند و پیوند دین و توسعه را از زاویهای متفاوت تحلیل میکند.
در بخش «رهیار»، علی قجری اندیشهها و آثار شهید سیدمحمدباقر صدر را مرور میکند و دیدگاه و انتقادهای وی نسبت به مکتب مارکسیسم را بیان میکند. قجری با نگاهی تاریخی به رابطه جهان اسلام و علم و توسعه، به بررسی اندیشههای شهید صدر میپردازد و نقدهای او به مارکسیسم را در چندین بخش مجزا صورتبندی میکند.
در «هشدار»، میلاد لطفی به یکی از پرسشها و ابهامهای بزرگ چند دهه گذشته پاسخ میدهد و شباهتها و تفاوتهای انقلاب اسلامی ایران و انقلابهای چپ را بررسی میکند. لطفی هشدار میدهد که باوجود شباهتهایی که در برخی زمینهها میان انقلاب اسلامی و انقلابهای چپ وجود دارد، نباید این انقلاب را در زمره انقلابهای چپ دستهبندی کرد.
در نخستین یادداشت بخش «دیدار»، مهدی کیانی به سراغ «نگاه اسلام به توسعه اقتصادی» میرود و با مرور تعریفهای مختلف مفهوم توسعه، نگاهی به جهانبینی غربی و اسلامی پیرامون این مفهوم میاندازد و مقولههایی همچون عدالت اجتماعی و استقلال اقتصادی و… را از زاویههای گوناگون میکاود. در دومین یادداشت بخش «دیدار»، علی قجری ویژگیهای «عدالت اجتماعی در اندیشه آیتالله شهید سیدمحمدباقر صدر و آیتالله سیدعلی خامنهای» را بیان کرده و نقاط برجسته عدالت اجتماعی در نگاه هریک را معرفی میکند. قجری با ترسیم شباهتها و تفاوتهای نظری شهید صدر و آیتالله خامنهای، زاویه نگاه یک اندیشمند و یک رهبر اسلامی نسبت به اقتصاد و عدالت اجتماعی را به تصویر میکشد.
در بخش «نقدوار» مهمترین کتابها و ناشرانی که به اقتصاد و توسعه اسلامی پرداختهاند نقد و بررسی شدهاند و چکیدهای از این کتابها در اختیار خوانندگان قرار گرفته است.
شماره ششم مجله «گاهِ نقد» به سردبیری علیرضا حدادی، در 256 صفحه در مراکز پخش و روزنامهفروشیها عرضه شده است و امکان سفارش نسخه چاپی آن از سایت کتابیکا نیز امکانپذیر است.
همچنین شما میتوانید نسخه الکترونیک این شماره و شمارههای پیشین گاهِ نقد را از بخش کتابیکا و طاقچه تهیه کنید.
گفتنی است مجله «گاهِ نقد» به همت مجمع ناشران انقلاب اسلامی، با توجه به خلأ موجود در نقد تخصصی حوزههای مختلف کتاب تدوین و در حوزههای گوناگون ادبیات داستانی، تاریخ، علوم اجتماعی، فلسفه، زبان فارسی و درستنویسی، روانشناسی و دین عرضه خواهد شد.