بهره‌مندی از جوهری کمیاب و ناب در شعر

یادداشت شمس لنگرودی درباره «شکوفه‌های نازک اسفند»

شمس لنگرودی، در نوشتاری بر مجموعه شعر «شکوفه‌های نازک اسفند» سروده علی احسانی‌زاده، این مجموعه را مجموعه‌ای چشمگیر از لحاظ هماهنگی درونی میان عناصر تخیل دانست.

شمس لنگرودی، شاعر، پژوهشگر و منتقد ادبی، طی یادداشتی، مجموعه شعر تازه‌منتشرشده‌ی «شکوفه‌های نازک اسفند» سروده‌ی شاعر جوان، علی احسانی‌زاده را مجموعه‌ای چشمگیر از لحاظ هماهنگی درونی میان عناصر تخیل دانست و آرزو کرد که در آینده شعرهای درخشان‌تری از او منتشر شود.

متن کامل این یادداشت که در اختیار خبرگزاری ایسنا قرار گرفته، به قرار زیر است:

«چشمگیرترین ارزش مجموعه شعر «شکوفه‌های نازک اسفند» اثر آقای احسانی‌زاده همان جنبه است که بسیاری از شعرهای معاصر فاقد آنند: هماهنگی درونی میان عناصر تخیل.

فرق هذیان و هنر در این است که در هذیان هیچ‌گونه هارمونی و هماهنگی درونی وجود ندارد، در حالی که در پیچیده‌ترین و پراکنده‌ترین آثار هنری نیز تعادل و تناسب درونی و وحدت وجود دارد که اثر را سرپا نگه می‌دارد. هارمونی همان است که موسیقی را از آلودگی صوتی جدا می‌کند. هنر به اعتبار هارمونی درونی پنهان است که بر مخاطب تأثیری یکدست دارد. همه‌ عناصر یک شعر به اعتبار هماهنگی و وحدت درونی‌شان است که معنا می‌یابند. شعرهای آقای احسانی‌زاده از این جوهر کمیاب و ناب بهره‌مند است. این‌که اثر هنری‌ام پساساختار است و من ساختارشکنم، یعنی این‌که ساختار را نمی‌شناسم؛ نیما و شاملو و آراگون و دیگران ساختارشکن بودند، به پاس ساختار دیگری که هیچ‌گونه سنخیتی با ساختارهای پیشین نداشت. سوررئالیسم و سیلان‌های ذهنی تفاوتشان با هذیان به وجود همین وحدت درونی است.

از این وجه ممیزه‌ی اشعار آقای احسانی‌زاده که بگذریم، تخیل ناب اوست. اگر او بتواند همین کیفیت شعرش را ارتقا بخشید و بتواند از سانتی‌مانتالیسم بپرهیزد، در آینده شعرهای درخشان‌تری از او خواهیم خواند.

شمس لنگرودی»

مجموعه شعر «شکوفه‌های نازک اسفند»، نخستین دفتر شعر علی احسانی‌زاده، شاعر جوان بندر دیلم، است که در انتشارات بامداد نو چاپ و منتشر شده است.

منبع: ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 3 =

دکمه بازگشت به بالا