علی فروتن: وضعیت سینمای کودک و نوجوان فاجعه است/ همه چیز پول نیست
علی فروتن معروف به عمو فیتیله متولد ۳ بهمن ۱۳۴۶ اهل بروجرد است. او فارغ التحصل رشته کارگردانی و بازیگری در مجتمع آموزشی سینما است. فروتن از سال ۱۳۷۳ به صورت حرفهای در صحنه تلویزیون به فعالیت پرداخت و به غیر از برنامههای مرتبط با فیتیلهایها در کارگاه خصوصی من ، قاتینگا و پاتینگا, در شهر سریال عکاسخانه و… حضور داشته است.
با توجه به فعالیت علی فروتن و وضعیت سینمای کودک نوجوان و اکران سه فیلم مخصوص کودکان و نوجوان در شش ماهه اخیر به گفتوگو با این هنرمند شاخص پرداختیم. در این گزارش علی فروتن از درد و دل حمایت نشدنها و وضعیت هنرمندان صحبت کرد.
در سال تولید فیلم برای کودک نوجوان نداریم
علی فروتن در پاسخ به این سوال که وضعیت کنونی سینمای کودک و نوجوان را چگونه میبینید گفت: مگر سینمای کودک و نوجوان داریم؟ وضعیت سینمای کودک و نوجوان فاجعه است. وضعیت سینما و تولید آثار کودک و نوجوان مانند تربیت بچههایمان است، بنده یک نصیحت به پدر و مادرها و افرادی که در حوزه کار فرهنگی سرمایهگذاری میکنند به ویژه سینما و تئاتر دارم که البته فعالیت تئاتر نسبت به سینما بیشتر است.
وی ادامه داد: در خانواده وقتی فرزندمان کودک است تمام حواسمان به بچه است اما وقتی فرزند ما نوجوان میشود و باید نگاه دیگری به فرزند خود داشته باشیم که پدر کنار پسر و مادر کنار دختر باشد یک اتفاق دیگری میافتد و فرزند را رها میکنیم. سپس در سیسالگی میخواهیم یک فرد سالم به جامعه تحویل دهیم که عملا نشدنی است. زیرا بچه ممکن است کنار دوستانی که ناباب هستند یا خدایی نکرده معتاد و درگیر هزاران مسئله دیگر هستند رشد پیدا کند. این قضیه در سینما هم به همین شکل است و اگر آمار تولیدات فیلمهای سینمای کودک و نوجوان را نگاه کنیم، در سال هیچ تولیدی برای کار کودک و نوجوان نداریم.
همه چیز پول نیست!
فروتن افرود: ببخشید این حرف را میزنم اما باید بگویم متاسفانه تهیهکنندگان، کارگردانها و عزیزان مَن، همه چیز پول نمیشود. خیلی از عزیزان کارگردان و نویسنده به دنبال این هستند تا کارشان به جشنوارهای برود و بقیه بگویند وای چقدر خوب صحبت کرد و حرف روز جامعه را زد. معتقدم بچه حرف روز جامعه است و ممکن است هر کاری کند و ما تلاش داریم و میخواهیم حرف ما را قبول کند. اما برای همین بچه چه محصول فرهنگیای تولید شد؟
وی تاکید کرد: اگر مدارس بررسی شوند, باید این سوال را از خود بپرسیم که مسئولین مدارس در سال میتوانند چندبار بچهها را سینما ببرند؟ قبلا اردوی بچهها سینما بود، بچهها راجع به فیلم گپ میزدند اما الان بچه راجع به چه چیزی حرف بزند؟ نبود فیلم کودک و نوجوان باعث میشود مجبور شوند بچه را پای کمدی بزرگسال بنشانند و باید از خود بپرسیم چرا؟ کمدی بزرگسال باعث میشود بچهها حرفهای نامناسب یاد بگیرند که مناسب سن بچه نیست ولی خانواده بچه را پای چنین فیلمهایی مینشاند و برایش مهم نیست. حرف من این است همانطور که برای خوراک و لباس فرزندانتان فکر میکنید و اگر خدایی نکرده فرزندتان مریض میشوند و به دنبال بهترین متخصص کودک میروید، از شما خواهش دارم برای بار فرهنگی فرزند خود به متخصصین این کار مراجعه کنید. اصلا فیلمهای خارجی ببینید اما فیلم خارجی درست ببینید، کتاب خوب برای فرزند خود بخرید، بگذارید فرزندانتان موسیقی خوب بشنوند تا در آینده ذائقه خوبی داشته باشند و نگذارید هر خزعبلاتی را ببییند، بشنوند یا گوش دهند.
نبود فضای شاد و افسردگی کودکانمان در آیندهای نهچندان دور