«شازده کوچولو» مقاومت مردم فلسطین را به تصویر کشید

«شازده کوچولو» به کارگردانی عمار خطی  برای نخستین‌بار در جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه رونمایی شد و در بخش اصلی و شاخه زیتون جشنواره حضور داشت.

در خلاصه داستان «شازده کوچولو» آمده است: امینه، دختری هشت ساله است که با پدربزرگش زندگی می‌کند و هرشب از حفره سقف ویران‌شده‌ خانه، به‌ آسمان خیره می‌شود تا با دیدن ستاره‌ دنباله‌دار آرزویش برآورده شود. واقعیت اما شبیه به خیال او پیش نمی‌رود.

عمار خطی کارگردان فیلم کوتاه «شازده کوچولو» از دغدغه ساخت این اثر گفت: سال‌ها بود که همیشه به مقاومت مردم فلسطین فکر می‌کردم که چگونه پس از ۷۵ سال هنوز این مقاومت ادامه دارد؛ چنین امری برایم عجیب بود. با خود گفتم همه مردم جهان، حتی کشور خودمان وقتی شرایط اقتصادی تغییر می‌کند، تحمل چنین چیزی را نداریم چه برسد ۷۵ سال تحمل جنگ و بمباران داشته باشیم، پس این مردمان بسیار مقاوم هستد. همیشه به دنبال این بودم که چنین مقاومتی را چگونه نشان دهم. بنظرم این مقاومت جذابیت، عاشقانگی، وطن دوستی‌ای دارد که صحبت راجع به چنین چیزی سخت است. کافی است تنها کمی عقل و منطق خود را وسط بگذاریم، می‌بینیم این مردم چقدر عجیب هستند. همیشه چنین امری برایم جذاب بود به همین خاطر وارد چنین فضایی شدم و از نگاه کاملا انسان دوستانه، شاعرانه و عاشقانه به این مسئله بپردازم که خیلی برایم ارزشمند است.

وی درباره وجه اشتراک کتاب شازده کوچولو اثر از اگزوپری با این اثر گفت: از ابتدا خیلی دغدغه کتاب شازده‌کوچولو را نداشتم، اما وقتی شخصیت داستان شکل گرفت خود به خود به این سمت رفتم که شخصیت شازده کوچولو قصه‌ها به شخصیت دختر بچه‌ فلسطینی ما نزدیک است. هردو این شخصیت‌ها به دنبال حقیقت و روشنفکری می‌گردند، هر دو درگیر ستاره ها و تخیلات هستند. در ادامه دیدم کتاب شازده کوچولو به مناسبت قصه ما می‌تواند مناسب باشد. قصه شازده کوچولو با داستان ما وجوه مشترک بسیاری دارد. حتی بعد‌ها می‌توانم این تیتر را بدهم که شازده کوچولو اگزوپری خود را به این داستان دختر کوچولو وارد کرده است.

این کارگردان موضوع فیلم کوتاه شازده‌کوچولو را اینگونه روایت کرد: یک پدربزرگ می‌خواهد از تنها بازمانده خود مراقبت کند و نگذارد تنها نوه‌اش از اتفاقات بیرون باخبر شود، به این امید که فردا روزی جنگ تمام شود و در را بر روی دخترک باز کند. ماجرایی که وجود دارد این است که پدربزرگ خانه‌ای رویایی برای نوه خود درست کرده است و اگر جایی صدایی شنیده می‌شود، می‌گوید خانه آرزوها در سیاهچاله افتاده است. به امید روزی که هیچ جنگی نباشد. ما هم از این منظر نگاه کردیم و یک نگاه امیدبخشی داشتیم، گفتیم همه از جنگ و خونریزی سخن می‌گویند، ما از مقاومت این مردم صحبت کنیم و بگوییم این انسان‌ها خیلی زیبا هستند.

عمار خطی درباره پروسه ساخت فیلم بیان کرد: از ابتدا کمی ترس داشتند، چون در جامعه ما خیلی سریع انگ وصل به جایی بودن می‌زنند. واقعا هدف من این نیست که یک فیلم سیاسی بسازم و هدف اصلی من این بود که یک فیلم انسانی بسازم. با اینکه فیلم‌ها خیلی در حال و هوس روشنفکرانه و دوستی بود، این فیلم در میانه خود اقبال عجیبی پیدا می‌کند و همه طیف آدم چنین فیلمی را دوست داشتند. فکر نمی‌کردم اینگونه مورد استقبال قرار گیرد و جزء ۱۰ فیلم‌برتر آرای مردمی شد که برایم خیلی جذاب بود. احساس کردم بالاخره تاثیر خود را در این فضا بدون سمت و سویی پیدا کردن گذاشتم و به چنین امری افتخار می‌کنم.

وی از تاثیر فیلم کوتاه نسبت به فیلم سینمایی گفت: فیلم کوتاه تاثیرگذاری بیشتری نسبت به فیلم بلند دارد؛ چون فیلم کوتاه باید به سرعت شخصیت پردازی کند و نقطه عطف خود را ایجاد کند که بنظرم برای مخاطب جذاب‌تر است.

این کارگردان کیفیت برگزاری جشنواره چهل و یکم فیلم کوتاه تهران را اینگونه شرح داد: جشنواره فیلم کوتاه تهران از کیفیت بسیار خوبی برخوردار بود و بنظرم همه چیز خوب و دقیق بود، زیرا این تیم نشان دادند که انجمن سینمای جوان فعلی کارخود را بلد هستند و خیلی حرفه‌ای کار خود را انجام دادند؛ زیرا یکی از جشنواره‌های معتبر جهانی هست.

وی ادامه‌داد: در کشور خود خیلی پیشرفت‌‌های عجیب و غریبی داشتیم و واقعا می‌گویم باید به احترام این دوره از انجمن سینمای جوان، جناب آقای مهدی آذرپندار و دوستان کاربردی مانند هادی آقاجانی کلاه از سر برداشت و ایستاد. انصافا معتقدم این عزیزان در این چند سال اخیر رونق بخشیدند و همه جوره کار کردند. آمدند بخش دانش آموختگان را اضافه کردند که در دوره‌های قبل فراموش شده بود. این دانش آموختگان استاد شدند، شاگردان و نسل جدیدی تربیت کردند که این نشان می‌دهد دلسوزانه آینده سینمای ایران را ساختند. فکر می‌کنم فیلم کوتاه ایران جزء بهترین‌ها است و جشنواره فیلم کوتاه تهران جزء معتبرترین جشنواره‌های جهان است که خب این اتفاق بسیار خوبی است و به نوعی می‌خواهد نوید حضور فیلمسازان بسیار خوب و آینده سازی را دهد.

وی از شیرینی و سختی کار گفت: هر کاری شیرینی و سختی خود را دارد، این اثر برای ما همینطور بود و بیشتر برایمان شیرینی داشت تا سختی کار.

این کارگردان در پایان سخنانش عنوان کرد: خیلی از دوستانم گفتند با گارد بسته فیلم را تماشا کردیم. یکی از دوستانم گفت با گارد بسته آمدم فیلم ببینم و هرچه فیلم جلوتر رفت گارد را بسته‌تر کردم اما در انتها فیلم خیلی خوب من را شکست داد. این یعنی من توانستم با فیلم و زحمت بچه‌های تیمم آن چیزی که در ذهنم بود برای همه نوع مخاطب تولید و اجرا کنم.

شایان ذکر است «شازده کوچولو» محصول سازمان هنری رسانه‌ای اوج و انجمن سینما جوان است.

منبع: مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 5 =

دکمه بازگشت به بالا