آیا کاغذ ایرانی از نظر کیفیت توان رقابت با نوع خارجی خود را دارد؟
تولید کاغذ داخلی جزو مطالبات رهبری از سالهای گذشته است توجه به مسئله کاغذ از همان ابتدا در نگاه نخست و در برنامههای برنامههای دولت و وزارت فرهنگ وجود داشت، دغدغهای که خیلی زود از همان روزهای نخست روی کار آمدن دولتها مورد توجه قرار میگیرد.
اما در جایگاهی قرار داریم که تولید کاغذ به ۸۰ هزار تن رسیده است و، اما نیاز نشر به کاغذ بهصورت کامل پاسخ داده نشده است و تنها برای تأمین بخشی از نیاز ناشران به کاغذ میتوان حمایت کرد به طوری که برخی از ناشران هم از کیفیت کاغذ و هم از گرانی آن گلهمند هستند
در این باره حمید نیکدل رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران در خصوص قیمت کاغذ در کشور گفت:در حال حاضر بازار کاغذ در کشور ارام است و خوشبختانه کالای کاغذ به اندازه کافی موجود داریم.
وی افزود:هر بند کاغذ چینی ۷۰ گرمی ۶۰ در ۹۰ به قیمت حدود یکمیلیون و ۳۰۰ تومان رسیده است که نسبت به ۱۰ روز اخیر، حدود ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان کاهش پیدا کرد همچنین این قیمت در دوسال گذشته یک میلیون ۶۰۰ بوده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا اضافه کرد: در حال حاضر خرید و فروش کاغذ در کشور به صورت عادی است و قیمتها ثابت است و تا امروز هیچگونه افزایش قیمتی نداریم ولی در دوماه گذشته فقط ۱۰ در صد افزایش قیمت داشته ایم.
نیکدل در پاسخ به سالی مبنی بر عدم کیفیت کاغذ ایرانی برای چاپ کتابهای کودک و نوجوان گفت:متاسفانه این نوع کاغذها ساخت داخل میباشند و از نظر کیفیت مطلوب نیستند و استفاده از کاغذ وارداتی برای کتب درسی باعث مناسب نیست.
وی ادامه داد: در حال قیمت هر کیلو کاغذ ایرانی در هر کیلو ۴۵۰ هزار تومان است همچنین کاغذ گلاسه نیز به تناسب شرکت و کشور تولیدکننده متغیر است، کاغذ گلاسه نیز حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان و کاغذ آچار بین ۱۳۵ تا ۱۴۰ هزار تومان در بازار خرید و فروش میشود.
به گفته رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا، در حال حاضر برنامهای برای افزایش قیمت کاغذ نداریم.
این در حالی است که عدم کیفیت کاغذ ایرانی برای چاپ کتابهای کودک و نوجوان نقل میان صنعت ناشران کشور شده است با وجود این، همچنان برخی به کیفیت کاغذ داخلی انتقاد میکنند، انتقادی که بهباور برخی کارشناسان در شرایطی که ما هنوز زمینه را برای اورهال دستگاههای تولیدی، استفاده از مواد اولیه مرغوب، هماهنگی دستگاههای اجرایی برای عدم سنگاندازی پیشِپای تولید فراهم نکردهایم بیانصافی است.
در این باره هادی ابراهیمی سنائی رئیس انجمن صنفی ناشران کتاب در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت:ما نمیتوانیم بگوییم کاغذ ایرانی بی کیفیت است ولی کیفیتی هم مانند کاغذهای خارجی ندارد ایناها میتوانند از محلول یا مواد اولیه کالا باشد.
رئیس انجمن صنفی ناشران کتاب اضافه کرد: به طور کلی کاغذ ایرانی ماندگاری کمی نسبت به سایر کاغذهای دیگر دارد و کاغذ ایرانی متاسفانه رفته رفته ساختار خود را از دست میدهد و موجب میشود که کتاب هم از بین برود ولی با توجه به تحریمهای ظالمانه و نمیتوانیم واردات در این زمینه انجام دهیم و مجبور هستیم از کاغذ ایرانی برای نیاز داخل، نشریات و کتابهای درسی و … استفاده کنیم.
همه دوستداران کتاب بر این نکته اتفاق نظر دارند که هیچ چیز نمیتواند جای کتاب کاغذی را بگیرد و کتاب کاغذی و الکترونیک هر کدام جایگاه و کاربرد خاص خود را دارند. اما کاغذ، ماده اصلی تولید کتاب، این روزها با مشکلاتی از نظر کیفیت و غیره در کشور، دستخوش تغییراتی شده است که نیازمند توجه و رسیدگی به این کالای با ارزش است.
گزارش:رضا زارع
منبع: باشگاه خبرنگاران