قاتل زنجیرهای «اژدهای سرخ» را میبلعد!

نمایش رادیویی «اژدهای سرخ» به کارگردانی ایوب آقاخانی در ۷ قسمت تولید و پخش شد.
توماس هریس نویسنده آمریکایی است که با نگارش رمانهایی در ژانر دلهرهآور روانشناختی، جایگاه ویژهای در ادبیات جنایی معاصر به دست آورده است. او بیش از هر چیز با خلق شخصیت فراموشنشدنی دکتر هانیبال لکتر در ذهن مخاطبان باقی مانده است؛ روانپزشکی نابغه و جنایتکاری مخوف که مرز میان نبوغ و جنون را از بین میبرد.
شهرت جهانی هریس با رمان «سکوت برهها» به اوج رسید. پیش از آن، «اژدهای سرخ» اولین حضور لکتر را رقم زده بود و پس از آن «هانیبال» و «هانیبال برمیخیزد» نیز این شخصیت را بیش از پیش بسط دادند. هریس برخلاف بسیاری از نویسندگان همعصر خود، شخصیتهایش را صرفاً ابزار قصهگویی نمیبیند بلکه با نگاهی موشکافانه به روان انسان، مخاطب را به درون تاریکترین لایههای ذهنی شخصیتها میبرد. دکتر لکتر در آثار او، نماد تضاد درونی تمدن و توحش است؛ موجودی که هم از زیباییشناسی لذت میبرد و هم قادر است با بیرحمی تمام مرتکب وحشتناکترین جنایات بشود.
هریس در «اژدهای سرخ» از تکنیک روایت چندصدایی استفاده میکند تا خواننده را همزمان به ذهن ویل گراهام (کارآگاه افبیآی)، فرانسیس دالارهید (قاتل زنجیرهای) و هانیبال لکتر (روانپزشک نابغه و آدمخوار) ببرد. این سبک، درک عمیقی از انگیزههای تاریک جنایت ارائه میدهد و همچنین برخلاف رمانهای جنایی کلاسیک، هریس شخصیتهای شرور خود را چندبعدی و حتی دلسوز تصویر میکند. دالارهید قاتل اصلی داستان، ترکیبی از خشونت و آسیبپذیری است که تحت تأثیر کودکی سرشار از آزار شکل گرفته است. این نگاه انسانگرایانه به شر، از ویژگیهای بارز سبک توماس هریس محسوب میشود.
ایوب آقاخانی کارگردان و بازیگر تئاتر و تلویزیون در جهت معرفی ادبیات معاصر به علاقهمندان نمایشهای رادیویی اقتباسی از این رمان را در هفت قسمت کارگردانی کرده که از صدای جمهوری اسلامی ایران پخش شده است.
در این نمایش تنظیم برای رادیو توسط نعیما کرمی انجام شده است.
بازیگران این نمایش رادیویی به ترتیب ایفای نقش ایوب آقاخانی، محسن بهرامی، رؤیا فلاحی، سینا نیکوکار، مهین نصری، شیرین سپهراد، محمد عمرانی، رضا عمرانی و شیما جانقربان هستند.
دیگر عوامل «اژدهای سرخ» عبارتند از کارگردان: ایوب آقاخانی، گوینده: مریم نشیبا، سردبیر: آرش پارساخو، افکتور: نرگس موسیپور، صدابردار: علی حاجینوروزی و تهیهکننده: شهلا نیساری.
در خلاصه این قسمت میشنویم:
فرانسیس دالارهیلد قاتل زنجیرهای که پلیس او را با نام «دندونپری» میشناسد در حال آماده شدن برای قتل بعدی خود است. دالارهیلد که یک بیمار روانی است اژدهای سرخ را پیش چشمان خود میبیند. اژدها او را تحقیر میکند و به او میگوید باید هرچه زودتر رِبا دختری را که فرانسیس عاشق او شده است، بکشد و سپس به سراغ خانواده شرمن برود.
اما فرانسیس که شیفته رِبا شده است نمیخواهد آسیبی به او برساند و دیگر تاب تحقیرها و فرمانهای اژدها را ندارد. پس تصمیم میگیرد که او را نابود کند و ربا را نجات دهد. فرانسیس برای انجام این کار، راهی نیویورک و موزه بروکلین میشود تا در آنجا نقاشی «اژدهای سرخ کبیر و زن خورشیدپوش» اثر ویلیام بلیک را از بین ببرد تا اینگونه از شر اژدها خلاص شود. او خود را با هویتی جعلی وارد موزه میکند. نگهبان و مسئول آنجا را بیهوش میکند و نقاشی را میبلعد و از آنجا فرار میکند.
کارآگاه بازنشسته افبیآی ویل گراهام و جک کرافورد که در جستجوی «دندونپری» هستند در مسیر سنتلوییس قرار دارند تا به گیتوی که گمان میکنند محل کار «دندونپری» است، بروند و در آنجا او را پیدا کنند. در میانه پرواز کرافورد خبردار میشود که «دندونپری» در نیویورک چه کرده است و چه بلایی بر سر نقاشی آورده است.
آیا فرانسیس با خوردن نقاشی اژدها را نابود ساخته است؟ کرافورد و گراهام موفق به دستگیری او خواهند شد؟ آیا جانِ ربا در امان است؟
باهم قسمت پنجم از نمایش رادیویی «اژدهای سرخ» را با مدت زمان ۲۶ دقیقه و ۱۷ ثانیه میشنویم.
منبع: مهر